30 augustus 2023

“Met een goed geplaatst D-systeem heb je de best mogelijke woningventilatie”

“Met een ventilatie van type D – met mechanische afvoer én warmterecuperatie - heeft men er op technisch vlak alles uitgehaald. Er wordt momenteel nog geëxperimenteerd met een type E, maar de extra winst wat betreft binnenklimaat blijft beperkt.” Aan het woord is Jeffrey Lemmens van de specialist in woningventilatie Limoco uit Oudsbergen. Vooral de woorden ‘goed geplaatst’ zijn in deze context belangrijk volgens Jeffrey.

 

“Goede ventilatie is echt wel een must in energiezuinige luchtdichte woningen,” aldus Jeffrey. Vergelijk het met een slaapkamer waar het raam ’s nachts dicht bleef, die ruikt muf en misschien blijf je wel slaperig omdat alle verse lucht is opgebruikt. Het geproduceerde vocht in een woning – ademen, zweten, koken, gassen, lichaamsgassen ook… - moet afgevoerd worden.”

 

Warmterecuperatie én ‘free cooling’

 

“Type D is het meest gebruikte. Je recupereert er de warmte van de afgevoerde lucht mee. In de zomer kan het omgekeerd werken en frissere lucht aanvoeren omdat het systeem dan ’s nachts bij lagere buitentemperatuur meer gaat ventileren. Let wel: het is geen airco en daar dus ook niet mee te vergelijken, maar een relatief onbekende extra.”

 

Service van A tot Z: van EPB-startverklaring tot uitvoering

 

Limoco heeft eigen monteurs en een eigen atelier waar het buizensysteem op maat wordt gemaakt. “We werken ook heel vaak met op maat gemaakte doe-het-zelf pakketten voor aannemers of zelfbouwers. Het is dus van cruciaal belang dat de voorstudie door de architect perfect in orde is. Voor de start van de werken moet de EPB-verslaggever van de werf zijn startverklaring indienen bij de Vlaamse administratie. Wel, die kijken wij voor de klant eerst na om ze te toetsen op de praktische haalbaarheid. Diameter van de leidingen, keuze van toestellen, ruimte voor de plaatsing… alles moet kloppen. Anders komt de bouwheer voor onaangename verrassingen te staan,” aldus Jeffrey.

 

“Keuze is voor de klant gigantisch moeilijk”

 

“We werken met wel 15 verschillende constructeurs of systemen. Voor de klant is een gefundeerde keuze zonder begeleiding sowieso een onmogelijke zaak. Dat vangen we op door de klanten uit te nodigen en hen mogelijke oplossingen voor hun specifieke behoefte voor te stellen. Dat beperkt de mogelijkheden al heel sterk en sluit miskopen uit. Elke nieuwe release van de constructeurs waar we mee werken, wordt overigens eerst door ons getest. Van luchtverplaatsing en luchtverdeling weten we echt álles,” zo besluit Jeffrey.

 

Geen loze bewering want de afdeling woningventilatie van Limoco maakt deel uit van de gelijknamige specialist in industriële ventilatie en afzuiging met ondertussen 50 werknemers en bijna 50 jaar ervaring in de sector.